
Hoe gaaf is het om als Projectleider ‘je eigen pand’ te bouwen? Want dat is wat Mischa Pouwels de komende tijd gaat doen. Binnenkort starten we met de bouw van Houtlab. Onze eigen duurzame productie- en kantoorruimte van hout. Behalve het team van Woody Building Concepts, zullen ook zusterbedrijf Pvvt en andere partijen die zich bezighouden met houtbouw en circulariteit hier gehuisvest worden.
“Voor jezelf bouwen is anders, maar ontzettend leuk om te doen. Als Projectleider ben ik het aanspreekpunt voor de opdrachtgever tijdens de uitvoering. In dit geval zijn we dat zelf, dus zit ik eigenlijk met twee petten op. Dat betekent in de praktijk veel schakelen. Aan mij de taak om alles te coördineren.”
Het gebouw krijgt de functie van kantoor en productieruimte, maar het wordt ook een showroom voor circulair en biobased bouwen. De hoofdconstructie wordt van hout, maar ook voor de overige gebouwonderdelen maken we duurzame keuzes. Gelukkig valt er op dat gebied inmiddels veel te kiezen. En dat is ook meteen de valkuil als je voor jezelf bouwt. Je bent eerder geneigd te denken: die keuzes maken we later wel, want we bouwen het toch zelf. Maar zo werkt het niet. Ik zorg ervoor dat knopen op tijd doorgehakt worden. Dat ben ik gewend. 90% van mijn tijd bestaat uit communicatie. Ik vind het belangrijk dat de sfeer binnen een project goed is en dat er commitment is. Dat partijen respect hebben voor elkaars werk en bereid zijn om SAMEN iets moois voor elkaar te krijgen. Natuurlijk is het vervelend als iemand een afspraak niet na kan komen. Maar zolang je blijft communiceren, creëer je begrip en bereidheid om het samen op te lossen.”
“Het is een beetje aanstekelijk, duurzaamheid. Hoe langer ik ermee bezig ben, hoe belangrijker ik het vind. Momenteel ben ik de Houtbouw Revolutie (red.) aan het lezen. Een boek over de toepassing van massief hout in de bouw. Dat is wel echt een eye-opener. Natuurlijk ben ik me bewust van de klimaatproblemen. Maar als ik dan lees dat de bouwsector verantwoordelijk is voor ruim een kwart van alle door de mens geproduceerde broeikasgasemissie, dan komt dat wel binnen. Je bent daar zelf onderdeel van. Dus toen ze me vroegen of ik zo’n duurzaam project als Houtlab wilde leiden, zei ik meteen ja.”
“Net als bij prefab beton of staal werken we hier ook met geprefabriceerde elementen, maar dan van hout. De montage werkt eigenlijk hetzelfde, alleen de verbindingen zijn anders. Hout is daarnaast lichter en je kunt dus met een lichtere kraan werken en een lichtere fundering gebruiken. In dit geval hoeft er zelfs niet geheid te worden.”
“Behalve dat ik hout persoonlijk gewoon mooi vind, is het noodzaak dat we meer met hout gaan bouwen. Met de ontwikkelingen op dat gebied is dat mogelijk. We gaan weer nieuwe kennis en inspiratie opdoen die we in volgende projecten kunnen toepassen. Dat past ook bij de cultuur binnen ons bedrijf. Er is veel ruimte om mee te denken. Bij zo’n project als Houtlab zie je dat sterk terug. Iedereen is enthousiast, de ideeën stromen binnen!”
Vraag het gratis inspiratieboek aan.
Vraag aan