Auteur: Job Kuijpers

Schaarste aan bouwmaterialen, lange levertijden, tekort aan arbeidskrachten. Ook de supply chain in de bouw blijft niet ongemoeid. Het tekort aan bouwprofessionals lossen we op korte termijn niet op, maar aan het tekort aan bouwmaterialen kunnen we wel degelijk wat doen. Sterker nog, dat doen we bij Woody Building Concepts al enige tijd. Niet door nog verder van huis op zoek te gaan naar producenten, maar door te kiezen voor een ander bouwmateriaal. We bouwen namelijk bedrijfshuisvesting volledig in hout.

Een reactie die ik veel hoor is: “Maar daar moeten toch bossen voor gekapt worden?”. Dat klopt helemaal. Maar voor elke gekapte boom wordt een nieuw boom aangeplant en om je een beeld te geven, er groeit jaarlijks 1 miljard m3 hout bij in de Europese bossen, terwijl er slechts 600 miljoen m3 wordt geoogst. En nu het allermooiste: bomen slaan CO2 op. Als de bomen sterven, komt die CO2 weer in de lucht door rotting of verbranding. Het hout duurzaam behouden is daarom de oplossing. Dat doen we door het hout te gebruiken als bouwmateriaal. Het hout blijft intact en de CO2 blijft in het hout opgeslagen nadat de boom is gekapt en bijvoorbeeld verwerkt in een kantoorpand. Terwijl bij een materiaal als beton of staal juist CO2 vrijkomt tijdens de productie.

Practice what you preach. Daarom starten we binnenkort met de bouw van Houtlab. Ons eigen nieuwe kantoor met productiehal en tegelijkertijd een inspirerende showroom voor duurzame en circulaire materialen en innovaties. Volledig gebouwd in hout natuurlijk. In Link Magazine houd ik jullie de komende tijd op de hoogte van de vorderingen. Wil je nu al meer weten over onze plannen of kom je straks graag een keer kijken op de bouw? Neem dan gerust contact met me op.

Deze column verscheen eerder in Link Magazine