Interieur HoutWerk, Utrecht

Bedrijfsmatige houtbouw

Eeuwenlang wordt hout al gebruikt als bouwmateriaal. Tot een dikke eeuw geleden was het zelfs het belangrijkste bouwmateriaal. Met de komst van staal en beton vond er een enorme verschuiving plaats. Staal en beton werden de norm en alleen voor niet-constructieve onderdelen – denk aan vloeren, kozijnen en daken – werd nog hout gebruikt. De laatste jaren zien we in Nederland gelukkig weer steeds meer bouwers met hout. En hoewel dat tot nu toe vooral nog woningbouw is, verwachten we dat ook de bedrijfsmatige houtbouw een vlucht gaat nemen.

Foto contentpagina - Woody Building Concepts - Nieuwkuijk3

Hout: duurzaam bouwmateriaal

Staan veel bouwmaterialen bekend om hun hoge COuitstoot, bij hout is juist het omgekeerde het geval. Bomen slaan gemiddeld 850 kilogram CO2 per m³ op. En ook als de boom gekapt wordt, blijft deze CO2-opslag intact. Al haal je het gebouw volledig uit elkaar en bouw je het weer op, de CO2-opslag blijft bestaan. Duurzaam bouwen met hout dus. Zodra een boom wordt aangeplant in een productiebos, begint die CO2 uit de lucht te halen. Gebruik je het hout vervolgens om gebouwen mee te realiseren, dan kun je die CO2 in dat hout voor lange tijd opslaan. En wellicht heeft dat hout daarna nog een tweede of derde leven, als onderdeel van een nieuw gebouw of product.

Duurzaam bouwen met hout: snel en licht

Onze houten gebouwen bestaan uit een skelet van glulam kolommen en spanten met CLT vloeren, daken en wanden. We gebruiken bij houtbouw verbindingsmiddelen van hout en staal. Een bouwwijze waarmee we snel, schoon en droog kunnen bouwen. Droog bouwen houdt in dat je geen vocht gebruikt zoals bijvoorbeeld in cement. Cement moet drogen en dat kost tijd. Deze manier van bouwen zorgt er tevens voor dat we het gebouw in de toekomst kunnen demonteren en de houten bouwelementen 1-op-1 opnieuw kunnen gebruiken. Hout is lichter dan bijvoorbeeld beton of staal. Dat betekent dat het transport van hout ook minder belastend is. Je hebt immers minder zwaar transport nodig en dus wordt er minder brandstof verbruikt. Ook op de bouwplaats heeft dat voordelen. Voor de montage van bijvoorbeeld houten spanten kun je met een minder zware kraan af dan voor een spant uitgevoerd in beton. Ook dat maakt bouwen met hout duurzaam.

Cross laminated timber

CLT is een afkorting van cross laminated timber. Kruislaaghout in gewoon Nederlands. Het bouwmateriaal bestaat uit grote houten platen die we gebruiken voor vloeren, wanden en daken. Deze houten platen bestaan op hun beurt weer uit verschillende lagen van vurenhouten planken die telkens haaks op elkaar liggen, meestal zijn het 3, 5 of 7 lagen. De lagen worden haaks op elkaar verlijmd, waardoor de ‘werking’ (uitzetting en krimp) uit het hout verdwijnt. Dit maakt de CLT-platen stabiel en stijf en bij uitstek geschikt voor draagconstructies. CLT wordt ook wel massieve houtbouw of mass timber genoemd. Maar niet alleen de vloeren, wanden en daken realiseren we in hout, ook het skelet bestaat uit een houten constructie. Hiervoor gebruiken we glulam-elementen (glue=lijm en laminated=gelamineerd). Dat is ook gelamineerd hout, maar net iets anders. Deze houten kolommen en spanten bestaan uit naaldhouten lamellen die niet kruislings, maar in de lengterichting met elkaar verlijmd zijn. Hierdoor ontstaan zeer sterke liggers waarmee je ook grote overspanningen kunt overbruggen. Zo hoeft hout ook in dat opzicht niet onder te doen voor staal of beton.

Contentpagina - Woody Building Concepts Utrecht Nieuwkuijk 5

Duurzaam bouwen: hout en isolatie

Bouwen met hout is energie-efficiënt. De warmteopnamecapaciteit en massa van CLT houdt in de winter de warmte binnen en de kou buiten. In de zomer houdt de houtmasse de warmte buiten. Dit zorgt voor een comfortabel binnenklimaat. Omdat CLT van zichzelf al isoleert is er minder extra isolatiemateriaal nodig.