FAQ

Het is belangrijk dat CLT (Cross Laminated Timber) zoveel mogelijk droog blijft. Zou het een keer nat worden tijdens de bouw, dan is niet direct een probleem. Maar CLT mag niet structureel vochtig zijn. Drooghouden en goed ventileren dus. Bij CLT is daarom ook altijd een bescherming tegen weersinvloeden zoals bijvoorbeeld gevelafwerking nodig.

Nee, in Nederland zijn geen CLT-fabrieken. Nog niet althans. Het bos in Nederland is niet voldoende om aan de groeiende vraag te voldoen. Het hout dat wij gebruiken komt vooral uit Scandinavië en Duitsland. Wereldwijd vindt er helaas nog veel ontbossing plaats. Dit kunnen we voorkomen door duurzaam hout te gebruiken (FSC en PEFC). Hierbij gelden herplantingsvoorwaarden. Het wordt dan voor de lokale bevolking ook economisch interessant om het bos te behouden en niet te vervangen door bijvoorbeeld landbouwgrond.

Wat heb je met hout?

Bij CLT gebruiken we massieve houten panelen. Bij HSB (houtskeletbouw) wordt er een ‘raamwerk’ van hout getimmerd met daarbinnen isolatiemateriaal en plaatmateriaal. Daar wordt dus minder hout per bouwdeel toegepast. Een ander verschil is de voorbereiding. Deur- en raamopeningen worden bij HSB voorbereid en getimmerd, terwijl ze in CLT uit het massieve plaatmateriaal worden uitgefreesd.

Hout brandt, dat is geen nieuws. Bouwelementen uit hout houden zich echter goed. Bij brand wordt er een laag van houtskool gevormd, die zeer slecht warmte geleidt. Deze beschermt daardoor de kern van de dwarsdoorsnede. Gemiddeld kan men rekening houden met een afbranden van 0,7 mm/minuut. In 30 minuten vermindert de doorsnede zich dus met ca. 20 mm. In 60 minuten met 40 mm. De overgebleven doorsnede draagt de lasten. Zonder enige verflaag of andere toegevoegde maatregelen wordt hierdoor brandwerendheidsklasse F30 of F60 bereikt. Professionals weten dat hout in geval van brand zeer brandwerend is. Je ziet niet voor niets dat brandweerkazernes vaak gebouwd zijn met gelamineerde houtconstructies. Ook hebben we voor een papierrecyclebedrijf een opslaghal gebouwd met houten spanten.

Is CLT brandwerend?

Houtbouw is energie-efficiënt. De warmteopnamecapaciteit en massa van CLT houdt in de winter de warmte binnen en in de zomer buiten. CLT isoleert van zichzelf al en daarom is minder extra isolatiemateriaal nodig.

Bomen nemen tijdens het groeien CO2 op uit de atmosfeer. Wanneer het hout na de kap hoogwaardig wordt toegepast in de bouw, blijft de opgeslagen CO2 behouden. De CO2 komt dus niet (direct) na kap of verwerking weer vrij in de atmosfeer.

Hoe werkt CO2-opslag door hout?

Bij biophilic design of biofilisch ontwerpen wordt de natuur als het ware naar binnen gehaald. Zo komt de mens vanaf de werkplek zoveel mogelijk in contact met de natuur. Belangrijke elementen hierbij zijn lucht, licht en water. Het is bewezen dat dit een positieve invloed heeft op bijvoorbeeld verzuim, werkprestaties, tevredenheid en vermindering van stress.

Zolang het hout droogt blijft, is de levensduur onbeperkt. In Luzern, Zwitserland staat bijvoorbeeld de “Kapellbrug”. Deze is al meer dan 500 jaar oud. Wij bouwen met CLT elementen gebouwen die tot in de eeuwigheid meegaan. In de praktijk zien we echter dat organisaties veranderen en daardoor ook de behoefte aan huisvesting. Door gebruik te maken van een demontabel bouwsysteem zijn onze gebouwen relatief eenvoudig aan te passen. Denk bijvoorbeeld aan een extra verdieping op een kantoorgebouw of een andere indeling van het gebouw. Zelfs demonteren en elders weer opbouwen is mogelijk.

Wat heb je met hout?