Geplaatst op 26 juli 2021

Houtlab

Langs de A59 bij Nieuwkuijk/Vlijmen staat een bijzondere en innovatieve ontwikkeling op stapel, ‘Houtlab’. Woody Building Concepts heeft daarvoor grond aangekocht op bedrijvenpark Het Hoog. Afgelopen vrijdag werd op het gemeentehuis van de gemeente Heusden het koopcontract getekend. Houtlab wordt in 2022 gerealiseerd op de laatste vrije zichtlocatie en zal een opvallende eyecatcher worden voor de 100.000 dagelijks passerende automobilisten.

Bouwen volledig in hout

Woody Building Concepts ontwerpt, ontwikkelt en bouwt slimme bedrijfshuisvesting volledig in hout. Het nieuwe Houtlab wordt ook zo’n slim, houten gebouw. Een duurzame, circulaire en inspirerende productie- en kantoorruimte waarin samenwerking voorop staat. Samenwerking met onder andere co-makers, opleiders en de overheid, maar ook met huurders. Naast Woody Building Concepts zelf en zusterbedrijf Pvvt biedt Houtlab namelijk ook huisvesting aan partijen die zich bezighouden met houtbouw en circulariteit.

Nieuwe generatie

Het gebouw en de toegepaste materialen vormen op zichzelf al een showroom voor bezoekers. Daarnaast komt er in het gebouw een productieruimte waar hout gerelateerde (bouw)producten zoals CLT- en HSB-elementen worden bewerkt en geproduceerd. Doel is om hier ook mensen op te leiden op het gebied van circulariteit en houtbouw.

In het ontwerp – afkomstig van SPEE architecten – is duidelijk rekening gehouden met het open karakter van Houtlab. Zo zijn er verschillende lean ruimtes en vergaderruimtes voorzien, waar ook andere externe partijen flexibel gebruik van kunnen maken. Dit alles om een ware ‘bijenkorf’ te vormen voor partijen die in houtbouw en circulariteit geïnteresseerd zijn.

Bouwen met lef

Met de ontwikkeling van Houtlab maakt Woody Building Concepts een duidelijk statement. Algemeen directeur Maarten Bakker: “De realisatie van zo’n innovatief gebouw vraagt uiteraard wel om lef, maar we lopen graag op de troepen vooruit en we geloven in houtbouw. Met Houtlab laten we zien dat we met circulaire materialen en houten elementen een puur en state-of-the-art gebouw kunnen realiseren. Een plek waar het gezond werken is. Mooi, inspirerend, betaalbaar en vooral duurzaam. De bezoeker wordt in elke ruimte verrast met de nieuwste circulaire en biobased ontwikkelingen of met een architectonisch hoogstandje. Ik nodig iedereen die wil meewerken aan een duurzame en circulaire toekomst uit om straks een kijkje te komen nemen.”

De start van de bouw staat gepland in het eerste kwartaal van 2022.