Geplaatst op 14 juni 2021

Oplevering HoutWerk

In slechts negen maanden tijd werd op Campus Werkspoor in Utrecht het volledig uit hout opgebouwde HoutWerk gerealiseerd. Dit bedrijfsverzamelgebouw biedt huisvesting aan kleine bedrijven uit de creatieve en digitale sector. Woody Building Concepts realiseerde het gebouw in opdracht van Campus Werkspoor BV. Mede-eigenaar Lingotto heeft HoutWerk ontwikkeld. Op vrijdag 11 juni 2021 werd de sleutel ter plekke officieel overgedragen.

Hout heeft toekomst

Met HoutWerk heeft Lingotto haar tweede gebouw in hout gerealiseerd. In Amsterdam wordt dit jaar ook HAUT – het hoogste houthybride appartementengebouw in Nederland – opgeleverd. Bob Jansen, partner Lingotto: “Met de bouw van HoutWerk wilden we antwoord krijgen op de vraag of het voordeliger was om met hout te bouwen dan met traditionele materialen. Mede door de lage MPG score, de grote hoeveelheid CO2 opslag, de schitterende kwaliteit en de uitstekende verhuurbaarheid mogen we concluderen dat volledige houten gebouwen uitstekend kunnen concurreren met vergelijkbare gebouwen van beton of staal.”

Innovatief houtbouwconcept

Woody Building Concepts is gespecialiseerd in het ontwerpen en bouwen van houten bedrijfspanden en kantoren. Het bedrijf is onderdeel van de Bedrijfshuisvesting van JAJO. Maarten Bakker, algemeen directeur: “HoutWerk is een prachtig project en het inspireert om nog meer nieuwe mogelijkheden te bedenken en te ontwikkelen. Er is momenteel enorm veel belangstelling voor houtbouw en dat merkten we ook tijdens de bouw; we hebben heel wat rondleidingen op de bouwplaats gegeven. We bedanken alle partijen voor de prettige en vlotte samenwerking. Samen hebben we een bijzonder en grensverleggend houten gebouw neergezet.”

Over HoutWerk

Houtwerk is een modern, circulair, functioneel en flexibel gebouw. De draagconstructie is opgebouwd uit gelamineerd houten kolommen en balken in een vijf bij vijf meter stramien. Deze maat is optimaal voor de houten CLT (cross laminated timber) vloeren. Zo is de gehele draagconstructie van hout, op de fundering en begane grond vloer na.

Door de volledige houten constructie wordt door HoutWerk 54% minder CO2 uitgestoten dan wanneer het gebouw uit beton opgebouwd zou zijn. Naast het bouwen in hout zijn andere duurzaamheidsmaatregelen genomen zoals extra PV-panelen op het dak, mos sedum op de uitkragende luifels en het gebruik van restproducten als circulaire bouwmaterialen. Daarmee heeft HoutWerk tevens een GPR score behaald van 8.5.

De royale verdiepingshoogte van vier meter en een glasgevel rondom zorgen voor hoge lichte ruimtes. Het in het zicht houden van de houtconstructie en installaties draagt bij aan het eigentijdse industriële karakter. HoutWerk is ontworpen door m.architects.

Meer informatie

www.campuswerkspoor.nl/houtwerk
www.lingotto.nl
www.m-architects.nl/