Geplaatst op 18 mei 2022

De bouw en de logistieke sector hebben een belangrijke gemene deler: beiden zijn verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de CO2-uitstoot wereldwijd. Niet leuk om te lezen, wel de realiteit. Verduurzaming staat niet voor niets hoog op de agenda. Maar de sectoren zijn ook met elkaar verweven. De bouw kan niet zonder transport en de logistiek kan niet zonder de bouw van DC’s. Hoogste tijd om de handen ineen te slaan en te zoeken naar oplossingen die misschien niet meteen voor de hand liggen. En dat brengt soms partijen bij elkaar die voor verrassende combinaties zorgen, zoals UC Group en Woody Building Concepts.

Woody Building Concepts werkt met een uniek houtbouwconcept: duurzame bedrijfspanden op basis van modulaire houtbouw. UC Group is een interim- en consultancybureau dat opdrachtgevers ondersteunt bij productie en supply chain vraagstukken. Pascal van Beek, managing director, legt uit hoe de logistiek en de bouw elkaar letterlijk gevonden hebben. “De welvaart is wereldwijd enorm toegenomen, maar de manier waarop heeft veel neveneffecten die de sector te lang heeft genegeerd. Het tij begint nu te keren. Ik geloof dat we veel meer moeten denken in welzijnsoptimalisatie in plaats van welvaartsoptimalisatie. Daar hoort natuurlijk winst bij, anders kun je niet investeren in nieuwe technieken, maar ook aandacht voor mens en milieu. Hebben de medewerkers een gezonde werkplek, waar halen we onze grondstoffen vandaan, hoe zijn de lokale arbeidsomstandigheden?

Veel problemen zijn ketenproblemen, daarom moeten we de hele keten optimaliseren. In mijn optiek kun je dat het beste keten breed doen. Op die manier ga je heel anders kijken naar de beslissingen die je neemt. En daar hoort ook het bouwen van een nieuw distributiecentrum bij.”

Vaker bouwen over meerdere lagen

De traditionele manier van bouwen blijkt niet meer houdbaar. Grondstoffen raken op en de CO2-uitstoot moet omlaag. Met haar innovatieve houtbouwconcept speelt Woody Building Concepts in op deze transitie naar een duurzame bouw. Maar de bedrijfsmatige bouw is traditiegetrouw ook gericht op snel meters maken, de makkelijke weg. Job Kuijpers, commercieel manager bij Woody Building Concepts, ziet ook hier een kentering: “Eén van onze opdrachtgevers, een bedrijf in fast moving consumer goods, wilde grond aankopen om gelijkvloers te bouwen. De gemeente ging daar niet mee akkoord. Teveel loze kuubs, dus zonde van het grondgebruik. En ik geef ze gelijk. Grond wordt steeds schaarser, dus het is goed dat de gemeente de regie neemt en wij onderzoeken vervolgens graag met de klant welke alternatieven er zijn. In dit geval ligt er nu een optie voor een tweelaagse variant op de tekentafel, waarbij de grond veel efficiënter wordt gebruikt.”

Van Beek verwacht ook dat logistiek vastgoed in de toekomst vaker meerdere lagen zal beslaan. Al zal dat gevolgen hebben voor de interne logistiek: “Je moet goed onderzoeken hoe de interne logistiek daardoor verandert en hoe je disoptimalisaties weg kunt nemen. Dat brengt partijen zoals Woody Building Concepts en UC Group bij elkaar aan tafel.”

De dialoog aangaan

Daarnaast is steeds vaker de praktijk dat de omgeving de zogenaamde blokkendozen niet meer accepteert. Een duurzaam gebouw dat door het gebruik van natuurlijke materialen ook aantrekkelijker oogt kan bijdragen aan die acceptatie. Kuijpers: “Er is meer bewustzijn nodig. Als de consument beseft dat hij met één muisklik een hele keten in gang zet, dan komt ook het besef dat dat pakketje uiteindelijk ergens vandaan komt en verwerkt wordt. De grote distributiecentra worden misschien niet met open armen ontvangen, maar zorgen wel voor werkgelegenheid. Daarom is het zo belangrijk om al in een vroeg stadium de dialoog aan te gaan. Niet alleen met de opdrachtgever, maar ook met de omgeving. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het gebouw bijdraagt aan het welzijn van de medewerkers en aan de omgeving in plaats van dat het ten koste gaat van de omgeving. Gelukkig groeit dat bewustzijn.”

“Mijn eerste baan bij een DC was in een donkere hal met één lichtstraat en een container binnen die fungeerde als kantoor”, lacht Van Beek. “Dat zie je gelukkig haast niet meer en het is goed dat bedrijven zoals Woody Building Concepts met duurzame opties komen.” Houtbouw of hybride bouw (beton gecombineerd met hout) zorgt voor een prettige werkomgeving, draagt bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot en biedt een oplossing voor het grondstoffenprobleem. Van Beek: “Binnen de logistiek zie ik de manier van denken ook veranderen, mede in gang gezet door de verplichte rapportage voor CO2-uitstoot. Als daar in 2023 ook een prijskaartje aan komt te hangen, zal het omdenken nog sneller gaan. We moeten onze horizon verruimen en daarin kunnen de logistiek en de bouw samen optrekken.”

 

Dit artikel verscheen in Logistiek Vastgoed 2022