Geplaatst op 14 april 2021

Nieuwbouw Bedrijfsverzamelgebouw HoutWerk

Het voormalige terrein van Werkspoor in Utrecht onderging een metamorfose van omheind fabrieksterrein tot een publiekelijk toegankelijke campus met ruimte voor tientallen creatieve bedrijven. In deze inspirerende omgeving bouwt Woody Building Concepts een al even inspirerend, geheel uit hout opgetrokken bedrijfsverzamelgebouw met de toepasselijke naam HoutWerk.

Fraai voorbeeld van houtbouw

HoutWerk is een fraai voorbeeld van het houtbouw principe van Woody Building Concepts. Het gebouw heeft een constructie van geprefabriceerde gelamineerde liggers en kolommen en vloeren van CLT (Cross Laminated Timber). Het gebouw bestaat uit drie bouwlagen en heeft een totale oppervlakte van 3.160 vierkante meter. De ruimte is flexibel in te delen in bedrijfsunits met een eigen balkon of terras. De gevel zorgt door het vele glas en hoge plafonds voor een mooi uitzicht op de omgeving. De duurzame klimaatinstallatie is all-electric. De stroom wordt mede opgewekt door zonnepanelen op het dak.

Positief CO2 profiel

Traditioneel levert bouwen een grote uitstoot van CO2 op, terwijl hout juist CO2 opslaat. Erik Schampers, innovatie strateeg bij Woody Building Concepts vertelt:  “In HoutWerk zit circa 980 m3 gelamineerd hout en CLT dat goed is voor de opslag van circa 610 ton CO2 opslag. En omdat we bij Woody Building Concepts een concept hebben ontwikkeld dat volledig hergebruik mogelijk maakt, blijft die CO2 ook opgeslagen”. Schampers vergelijkt het concept met dat van Lundia kasten. “Lundia bestaat al heel lang, maar je kunt er nog steeds onderdelen voor kopen. Deze kun je met oude onderdelen combineren tot een nieuwe Lundia kast, waarbij je niet ziet welke onderdelen nou oud of nieuw zijn. Ga je ons gebouw later demonteren, dan komen er nog zo goed als nieuwe materialen vrij, waarvan de aanschafwaarde in de loop der jaren zelfs is gestegen. Dat is duurzaamheid ten top”.

Duurzaam, circulair en gezond

“Ons concept is duurzaam en circulair, het heeft een blijvende waarde”, vertelt Schampers. “Maar de meest tastbare reden is, dat een houten gebouw gezonder is. Onderzoek wijst uit dat mensen zich beter voelen, zich beter kunnen concentreren en ook gezonder en productiever zijn wanneer ze werken in een natuurlijke omgeving. Denk daarbij niet alleen aan hout, maar ook aan groen en veel daglicht”.

HoutWerk zal naar verwachting in juni van dit jaar opgeleverd worden.